Mi ez?

New York City töménytelen mennyiségben. Helyi hírek, érdekességek, történelem, lifestyle, minden, amire a NY címke akasztható.

Időjárás

Adsense

Gazdag vagyok már?

Utolsó kommentek

 • alien: All Bundy menyországa (2013.01.02. 13:04) A nap képe - Japán WC
 • Pakos: @flimo13: Ajánlom figyelmedbe New Yorkkal foglalkozó blogunk: 548oranewyorkban.blog.hu/ (2012.01.29. 15:25) Girl Walk // All Day
 • flimo13: Kár. Nekem még mindig bent van google readerben, hátha. (2012.01.11. 14:31) Girl Walk // All Day
 • kunlovas: Néhány éve valaki érdeklődött Glück Etel iránt. Valamit tudok róla, ha érdekli még? (2010.05.10. 22:04) A nap képe - Tűzoltóautó
 • Cook kapitány: A kép neve "Lunchtime atop a Skyscraper", a fotós Charles C. Ebbets. Egy kis google kereséssel ez... (2010.02.04. 10:31) Régi képek New Yorkról
 • Utolsó 20

Friss topikok

 • alien: All Bundy menyországa (2013.01.02. 13:04) A nap képe - Japán WC
 • Pakos: @flimo13: Ajánlom figyelmedbe New Yorkkal foglalkozó blogunk: 548oranewyorkban.blog.hu/ (2012.01.29. 15:25) Girl Walk // All Day
 • kunlovas: Néhány éve valaki érdeklődött Glück Etel iránt. Valamit tudok róla, ha érdekli még? (2010.05.10. 22:04) A nap képe - Tűzoltóautó
 • Cook kapitány: A kép neve "Lunchtime atop a Skyscraper", a fotós Charles C. Ebbets. Egy kis google kereséssel ez... (2010.02.04. 10:31) Régi képek New Yorkról
 • alibabaesanegyvenhattyu: Ilyen tényleg van? Akkor nem csak nálunk ilyen elvakultak az érzelmek a csapatok imádatában? (2009.11.24. 15:08) Meggyalázták az új Yankees stadiont!

Girl Walk // All Day

2012.01.11. 13:54 TamasNYC

Nem, nem kezdem újra a blogírást, de ez annyira tetszik, hogy muszáj kitennem:

Girl Walk // All Day

Tulajdonképpen semmi extra, egy lány és két pasi táncol keresztül New Yorkon, igen jó zenékre (nagyrészt mash-upok). Végtelenül vidám és szórakoztató az egész, a helyszínektől pedig az egésznek jó kis New York-i hangulata lesz. Ahogy egyik kritikában írják: "It's a love letter to NYC and will you get dancing."

A weboldalon részenként van fent, egyben kb. egy óra. Trailer itt.

2 komment

Címkék: szórakozás

The End

2008.09.12. 16:28 TamasNYC

Kedves Olvasók!

Mint azt látjátok egy ideje már nem írok posztokat. Mondhatnám, hogy időhiány az oka, de ez nem lenne korrekt, mert ha lelkes lennék, akkor időt is kerítenék rá. Az igazság tehát inkább az, hogy nincs belső hajtóerő. Külső van, ezúton is nagyon köszönöm a kommenteket, jól esett, hogy többeknek is hiányoztak az írások.

Arra sem látok esélyt, hogy most majd nekiállok újra írni. Az elmúlt egy évben néha elkezdtem, de pár bejegyzésnél nem jutottam tovább, ráadásul nekikezdtem egy másik, egészen más témájú blognak, így szinte kizárt, hogy újrakezdem. Viszont nem szeretem a függőben hagyott dolgokat, ezért inkább hivatalosan, ünnepélyesen stb. bezárom a blogot.

De hogy ne hagyjalak titeket csak így New York nélkül, a végére jöjjön egy kis blogajánló:

Emellett persze még rengeteg van, itt összegyűjtöttek több, mint 6000-et: http://www.nycbloggers.com Sok nem működik, de azért lehet böngészgetni.

Well, that's all folks. Sziasztok!

ps: Az elmúlt két évben az összes Adsense bevételem $16.46 volt. Kösz! :-)

5 komment

Címkék: blog

Triborough híd új neve Robert F. Kennedy híd

2008.06.06. 14:09 TamasNYC

1968. június 5-én, 40 éve lőtték le Robert F. Kennedy szenátort. Emlékére a Triborough híd, ami összeköti Queenst Bronxszal és Manhattannel (térkép) hamarosan az ő nevét fogja viselni. A javaslatot még áprilisban jóváhagyta az állam, most a város is elfogadta és Paterson kormányzó is jelezte, hogy aláírja a rendeletet.

Kerry Kennedy, RFK fia szerint: "Naming the span across three boroughs is a tremendous tribute to Robert Kennedy's commitment to bridging divides between black and white, rich and poor, young and old, and to his commitment to creating a more just and peaceful world," (bocs, lusta vagyok lefordítani).

6 komment

Címkék: politika queens bronx manhattan

Megint itt a titokzatos juharszirup szag

2008.05.30. 16:37 TamasNYC

Először 2005 októberében történt, azóta évente egyszer-kétszer előfordul, hogy egész New Yorkban kellemes juharszirup szag terjeng. Az illat újra itt van, egyes területeken erősebben érezhető, másutt kevésbé, de az egész városban előfordul.

A legérdekesebb az egészben, hogy senki sem tudja pontosan honnan jön a szag. A hivatalos szervek is kutatták a forrást, de mivel a szag intenzitása a város különböző részein folyamatos változik, ezért lehetetlen megállapítani honnan jön. Feltehetően New Jerseyből, mert az első észlelések onnan származnak. Ezt a gyanút erősíti, hogy New Jerseyben sok gyár van, köztük élelmiszer-feldolgozó üzemek is, könnyen lehet, hogy onnan származik, ráadásul már máskor is jött szag New Jersey felől. Részletesebben a NYTimesban.

Ilyenkor folyamatosan mérik a levegő minőségét, de semmi károsat nem észleltek. Pánik nincs, még az első alkalommal sem volt, feltételezem azért (is) mert kellemes a szag. Mindenesetre sokkal kellemesebb, mint tavaly januárban a gázszag, amiről szintén nem tudták honnan jön.

Most itt érezték a szagot:


Ugyanez élőben itt.

Cikk olvasható az első esetről a NYTimesban és a mostaniról a Gothamisten. Bő fél éve a 30 Rock TV-sorozatban is foglalkoztak a szaggal (leírás).

1 komment

Címkék: gasztronómia new jersey

SNL már megint

2008.04.17. 02:08 TamasNYC

Kicsit offtopic, de nagyon jó. :-) A Saturday Night Live imho mostanában elég lapos, de egy részen mindig visítva röhögök, ez pedig "Nicholas Fehn hírkommentárja" (Fred Armisen alakítja). A legjobb szerintem a mostani adásban volt, de arról sajna nem találtam online videót, de itt van egy régebbi. Enjoy!

Szólj hozzá!

Címkék: offtopic vicces

Meggyalázták az új Yankees stadiont!

2008.04.13. 16:33 TamasNYC

Mint azt talán tudjátok a Yankees (és a Mets is) új stadiont épít, a 2009-es szezonban már ott fognak játszani.

Pár napja kapott szárnyra a hír, hogy a stadion egyik Boston Red Sox szurkoló építőmunkása állítólag egy Red Sox pólót rejtett a stadion betonjába. A két csapat rivalizálása már egy évszázada tart, ez tehát kb. olyan, mintha az új Fradi stadionba beépítenének egy Újpest pólót. Teljes megszentségtelenítés. Amikor hallottam erről, azt gondoltam marhaság, csak egy Red Sox szurkoló indított el egy jó kis pletykát, amivel a szurkolókat és a játékosokat lehet kicsit idegesíteni.

Mára Tegnap azonban kiderült, hogy a történet igaz. A New York Post cikke szerint az áruló munkás neve (vagy álneve) Gino, Bronxban él, ott is nőtt fel és azért utálja a Yankeest mert a csapat szerinte túl anyagias (ezzel egyébként gyakran vádolják őket). A David Ortiz pólót előre megszervezett akcióban, augusztusban rejtette a betonba, elmondása szerint ezzel 30 évre megátkozta a Yankeest. Azért csak 30 évre, mert addigra ő már meghal és után nem érdekli mi történik a csapatokkal. Az esetnek két szemtanúja is akadt, de a legfőbb bizonyíték, hogy Gino fotókat is készített (ld. lent).

Sokan szeretnék ha feltörnék a betont és kiásnák a pólót, míg mások inkább egy szép jelképet látnak ebben, szerintük ahogy eltemették a pólót, ugyanúgy fogja eltemetni a Yankees a Red Sox-ot. Nagyjából ez a csapat hivatalos álláspontja is, Alice McGillion szóvivő azt nyilatkozta, hogy örülnek, hogy a NYPost-ban megjelent képek alapján beazonosíthatják a póló pontos helyét, mert még egy réteg betont fognak oda önteni, hogy az a ruhadarab örökre el legyen temetve.Klikk a képre, nagyobb lesz.

Update: Ez gyors volt, megtört az átok, már meg is van a póló. :-) Két munkás emlékezett Ginóra, aki csak egy napot dolgozott az építkezésen, így könnyű volt beazonosítani, hogy pontosan hol ügyködött. A melósok nekiestek a betonnak, és öt órás furkálás után meglett a mez. Teljesen szétázott, szétmállott, de a "Red" felirat egyértemlűen kivehető. Az átoknak annyi, a Yankees hálás a NYPost-nak, mindenki heppi. :-) Itt az eredeti cikk.

15 komment

Címkék: baseball

A nap képe - Köd

2008.04.10. 16:45 TamasNYC


Ködbe burkolózott Brooklyn-híd.

Photo by Stelmaria on Flickr.

2 komment

Címkék: nap képe

A dugódíj terve halott

2008.04.08. 14:43 TamasNYC

Most már biztos: nem lesz behajtási díj New Yorkban. Mint arról korábban írtam (itt és itt) Bloomberg polgármester a 8$-os behajtási díjat szeretett volna szedni a 86. utcától délre menő gépjárművektől. Az így keletkezett bevételt a tömegközlekedés fejlesztésére fordították volna, így egyszerre lett volna kevesebb autó és jobb tömegközlekedés.

A tervet a botrány miatt lemondott Spitzer kormányzó utódja, Paterson is támogatta, de - mint tegnap a demokrata frakciómegbeszélésen világossá vált - a demokraták többsége is ellenezi a javaslatot. Sheldon Silver szóvivő bejelentette, hogy mivel ennyire nincs támogatása, felesleges a javaslatot beterjeszteni.

Így hát maradnak a dugók és a rossz levegő, maradnak az MTA (helyi BKV) finanszírozási problémái és jöhetnek az újabb metrójegy áremelések. Köszönjük Mr. Silver-nek és a demokrata képviselőcsoportnak! :(

NYTimes cikk itt, blog reakciók itt és itt.
7 komment

Címkék: politika közlekedés

Lézerkardok az utcán

2008.03.27. 17:39 TamasNYC

Jövő héten a Spike TV leadja a teljes Star Wars sagát (TV premier?) és ezt most város-szerte rengeteg vicces plakáttal hirdeti. A legjobbak a lézerkard-tárolóvá alakított buszmegállók.
A felirat: "Csak Sith esetén használandó". :)


Photo by by Rolando Pujol - amNY

2 komment

Címkék: vicces

Születésnap

2008.02.24. 01:28 TamasNYC

1 éves lett a blog február 20-án, ez a 161. post. Nincs pofám nagy ünneplést csinálni, mert leszoktam a rendszeres írásról és így nem ér a dolog. Inkább megpróbálok kicsit sűrűbben írni.

Lenne miről... :-) Pl. a hóesésről, ami természetesen rögtön fennakadásokat okozott a metróban, cserébe forró csokit osztogattak a parkokban vagy arról, hogy nemsokára megnyitják a JFK-n a 60-as években épült, Jetsons-féle 5-ös terminált és persze ne feledjük a szuperkeddi szavazás körüli balhékat, ami még mindig borzolja a kedélyeket.

2 komment

Címkék: blog

Giants parádé

2008.02.05. 17:02 TamasNYC

Bréking:
Ha minden jól megy ezen a kamerán fog látszani a Giants felvonulása. Enjoy!Update:
Itt vannak a képek, ha valaki lemaradt:
1, 3, 4, 5, 7, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 19
21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  (tudom, pár szám kimaradt.)

A játékosok azt hiszem, a fenti képen láthatóhoz hasonló (ld. még 13, 15, 22) izéken voltak, ezekből egy csomó (legalább 10) ment el.

Update2: Itt van ugyanez jobb képeken. Gondolom lesznek majd profi képek is.

Update3: Már takarítanak... 28.

Szólj hozzá!

Címkék: kép esemény sport

A Giants a bajnok!!

2008.02.04. 04:43 TamasNYC


Nyertüüüüüüünk!!!

Yipeeeeee!! :-)
Update:
Kedden délelőtt lesz ticker-tape parade (amikor a sok papírfecnit szórják és alatta vonulnak a Hősök) a Bowling Greentől a városházáig.

1 komment

Címkék: esemény sport

Régi képek New Yorkról - update

2008.01.17. 18:13 TamasNYC

Most tudtam meg, hogy a Library of Congress fotóinak egy része fent van a Flickr-ön. Ez azért jó, mert elméletileg a Tag-ek között könnyebb keresni, bár a gyakorlatban ez nem látszik annyira. Itt a link, de érdemes egyéb cimkéket is megnézni, pl. nyc.

Persze a Library of Congress képanyaga közvetlenül is kereshető, a találati ablakban érdemes a lila Preview Images gombra kattintani, így thumbnailes előnézetben látszanak, nem szöveges listában (így). Kicsit még így is kusza, a Flickr jobban kezelhető.

4 komment · 1 trackback

Címkék: kép történelem

No Pants 2k8

2008.01.14. 16:09 TamasNYC

Az Improv Everywhere nevű flash mob csoport idén is megrendezte a No Pants subway ride-ot, vagyis a nadrág nélküli metrózást. Nincs mit mondani róla, a fotók magukért beszélnek. :-)

Leírás itt, fotók itt.

1 komment · 1 trackback

Címkék: esemény vicces

Régi képek New Yorkról

2008.01.09. 15:33 TamasNYC

E-mailben érkezett kérdés régi, New York-i képekről, a választ inkább ide írom, hátha másokat is érdekel és legalább lesz egy post is. :-)

A legnagyobb "kincseket" a NY Public Library és a National Archives anyagai közt találtam. Rengeteg régi fotó fent van a website-jukon, kereshető, megnézhető. Sok dokumentum bescannelt formában is megnézhető, pl. Peter Stuyvesant néhány levele, párszáz éves térképek, stb. Baromi jó, én órákig el tudom böngészegetni. :-))

New York Public Library Digital Archives
http://digitalgallery.nypl.org/nypldigital/index.cfm
Nagyon jó. Fotók, rajzok, rézkarcok az 1500-as évektől kezdve. Használható keresője van, pl. arra keresve, hogy New York Hungarian olyanokat találni, mint az itt jobbra látható angol nyelvtanfolyam hirdetés 1920-ból  ("East 10. ik utza" :-))) Klikk és nagyobb lesz.)


National Archives
http://arcweb.archives.gov/arc/basic_search.jsp
Teljesen gáz a keresője, de hatalmas az adatbázis és itt is van 1-2 érdekes kép. Általános kifejezésekre nem ad jó találatokat, konkrétabb dolgokra kell keresni, pl: Buildings in New York helyett keress arra, hogy Broadway vagy Harlem stb. Érdemes az alsó boxban a Types of materialsnál kicsit szűrni, mert különben áttekinthetetlen. Fotóknál a találati listában a Digital Copy Available feliratot kell keresni, azok nézhetők meg, a többinek csak a kartonja.
Biztos lehet valahogy értelmesebb böngészni, mert az anyagok collectionökbe vannak szervezve, de én még nem jöttem rá.
Meg lehet próbálni az Archives főoldaláról indulva is keresgélni: http://www.archives.gov/

New York University Digital Library
http://dlib.nyu.edu/maass/archives/
Itt nem fotók, hanem nagyon régi kéziratok, szerződések, újságok vannak. A keyword keresés használhatatlan, a browse search megy. Nem nagy adatbázis, de egy kicsit el lehet böngészgetni.

Digital Collections
http://www.academicinfo.net/digital.html
Ez egy linkgyűjtemény, témák szerint vannak összegyűjtve a digitális könyvtárak. Nem ismerem igazán, de az volt a benyomásom, hogy elég változó a minősége.

Wikimedia Commons
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Historical_images_of_New_York_City
Végül, ne feledkezzünk meg a jó öreg Wikipédiáról se, ill. annak a képgyűjteményéről a Commonsról, ahol szintén nagyon sok régi kép van. Ezek egy része persze a fenti helyeken ugyanúgy megvan, de nem mind és nem így összeválogatva.

Nyilván van még rengeteg ilyen hely a neten, én ezeket ismertem, ha tudtok még jókat mehet kommentbe.

4 komment

Címkék: történelem nap képe

süti beállítások módosítása