Mi ez?

New York City töménytelen mennyiségben. Helyi hírek, érdekességek, történelem, lifestyle, minden, amire a NY címke akasztható.

Időjárás

Adsense

Gazdag vagyok már?

Utolsó kommentek

  • alien: All Bundy menyországa (2013.01.02. 13:04) A nap képe - Japán WC
  • Pakos: @flimo13: Ajánlom figyelmedbe New Yorkkal foglalkozó blogunk: 548oranewyorkban.blog.hu/ (2012.01.29. 15:25) Girl Walk // All Day
  • flimo13: Kár. Nekem még mindig bent van google readerben, hátha. (2012.01.11. 14:31) Girl Walk // All Day
  • kunlovas: Néhány éve valaki érdeklődött Glück Etel iránt. Valamit tudok róla, ha érdekli még? (2010.05.10. 22:04) A nap képe - Tűzoltóautó
  • Cook kapitány: A kép neve "Lunchtime atop a Skyscraper", a fotós Charles C. Ebbets. Egy kis google kereséssel ez... (2010.02.04. 10:31) Régi képek New Yorkról
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • alien: All Bundy menyországa (2013.01.02. 13:04) A nap képe - Japán WC
  • Pakos: @flimo13: Ajánlom figyelmedbe New Yorkkal foglalkozó blogunk: 548oranewyorkban.blog.hu/ (2012.01.29. 15:25) Girl Walk // All Day
  • kunlovas: Néhány éve valaki érdeklődött Glück Etel iránt. Valamit tudok róla, ha érdekli még? (2010.05.10. 22:04) A nap képe - Tűzoltóautó
  • Cook kapitány: A kép neve "Lunchtime atop a Skyscraper", a fotós Charles C. Ebbets. Egy kis google kereséssel ez... (2010.02.04. 10:31) Régi képek New Yorkról
  • alibabaesanegyvenhattyu: Ilyen tényleg van? Akkor nem csak nálunk ilyen elvakultak az érzelmek a csapatok imádatában? (2009.11.24. 15:08) Meggyalázták az új Yankees stadiont!

A Wal-Mart mehet a sunyiba

2007.03.28. 18:10 TamasNYC

Valószínűleg tudjátok, hogy mi a Wal-Mart, de azért pár szóban leírom. Hipermarket, gyakorlatilag az amerikai Tesco és nem mellesleg a világ legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca. A Tesco hasonlat azért is találó, mert a Wal-Mart sem a kiváló munkakörülményekről vagy a túlfizetett dolgozókról híres.
Az alacsony munkaerő-költség, a rengeteg külföldről importált, olcsó áru és a hatalmas tőke erejét kihasználva általában megöli a környéken működő kisebb boltokat. A helyi kisebb boltok csak úgy tudnak versenyre kelni a tényleg alacsony árakkal, ha szintén keveset fizetnek az alkalmazottaknak és úgy általában mindenen spórolnak, ami persze idővel a minőség rovására megy. Sokszor még így sem bírják a versenyt és előbb-utóbb bezárnak. Ugyanez történik Magyarországon, csak Wal-Mart helyett a Tesco, Auchan stb. a nagyáruház.

A kicsit hosszú bevezető után a hír csak annyi, hogy a Wal-Mart feladta az évek óta tartó küzdelmet és bejelentette, hogy egyelőre nem fog üzletet nyitni New Yorkban. Pontosabban az áruházlánc nagyfőnöke kicsit idegesen azt nyilatkozat, hogy “I don’t care if we are ever here.” vagyis nem érdekel, hogy valaha is itt leszünk. Később a cég szóvivője azt nyilatkozta, hogy a vezérigazató csak Manhattanre értette amit mondott és különben sem úgy gondolta.

Tény, hogy régen próbálkoznak. Akartak már üzletet nyitni Queensben, Bronxban és Staten Islanden is, de mindenhol vagy a szakszervezetek vagy a helyi civil közösségek erős ellenállásába ütköztek. A szakszervezetek különösen fontos szerepet játszottak, mert összefogtak és sikerült maguk mellé állítani az önkormányzat (City Council) demokrata párti képviselőit.

A cégnek nem ez az első veresége. Bár amerikában több mint 4000 üzletük van, ezek szinte mindenhol a városok peremén épültek, de a belvárosokba - a helyiek tiltakozása miatt - eddig nem igazán tudtak bejutni. Chicagóban sikerült, az ottani áruházuk a várakozásokat felülmúlóan jól teljesített, ezért valószínű, hogy a mostani visszavonulás ellenére később újra megpróbálják bevenni New Yorkot. 8 millió vásárló elég nagy vonzerő.

A végén már csak a szokásos siránkozás marad, hogy Budapesten ezt miért nem lehet, akkor talán kevesebb lenne a Tékozló Homár bejegyzés. :-(

Bővebben:
NY Times, Gothamist, Wal-Mart Free NYC blog, Wal-Mart Movie blog
A képek a Wikipédiából származnak.

4 komment

Címkék: politika business

A bejegyzés trackback címe:

https://nycity.blog.hu/api/trackback/id/tr2852015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balage 2007.04.03. 10:12:58

Hat nem is tudom. Nem teljesen igaz ez igy... Erdemes megnezni ezt a fel oras musort:
www.torrentspy.com/torrent/1113467/Penn_and_Teller_Bullshit_S05E02_PDTV_XviD_LOL_eztv

A Wal-Martrol szol.

TamasNYC · http://nycity.blog.hu/ 2007.04.03. 12:02:38

Nem néztem még meg (este leszedem), de a P&T Bullshit hírhedt arról, hogy az ellenvéleményeket ügyesen eltitkolja.
A wikipediáról: "Many critics accuse Penn and Teller of being biased in their approach to debunking their opponent's arguments. For example, Chaz Miller, who was interviewed for the "Recycling" episode, said that Bullshit! attempts to exclude certain information if it does not favor the show's position."

Az egyértelmű, hogy a Wal-Mart nem maga az ördög, csak egy kapitalista nagyvállalat, aminek érthetően a profit az első. Ellenzői mellett persze vannak támogatói is New Yorkban, de tény, hogy évek óta pont a tiltakozások miatt nem sikerült NYC-ben boltot nyitniuk.

TamasNYC · http://nycity.blog.hu/ 2007.04.03. 23:23:38

Megnéztem. Pont amit gondoltam, féligazságokból szépen felépítettek egy műsort. Kb. mint a Fahrenheit 9/11. Ha érdekel valakit elmondom miért nincs igazuk.

balage 2007.04.04. 09:29:37

Na en kivancsi lennek. :) Bar, azert be kell vallani, hogy amerikaban elegge szelsosegesen utaljak sokan a Wal-Martot, szinte mar nem is tudjak, hogy milyen okbol. Mert, azert a lower-classoknak adnak munkat, a fizetesek nem is olyan rohadt rosszak, stb.
Persze vannak hatranyai is, mint a kiskereskedok tonkretevese, kulfoldi, minosegtelen aru, de azert olyan helyre, mint pl. az a Greenfield, aminek a main street-je tele van "for lease"-es, ures helyekkel... Nos, oda szerintem nem artott volna valami bolt. Ha Wal-Mart, akkor az. Megis tiltakoztak ellene.
Aztan az alacsony fizetes is urban legend lehet. Azt mondjak a full-time workerek $10.15-ot (a .15 nem biztos) kapnak.

Egyebkent Amerikaban, ahogy az elejen lehetett hallani szinte mindenki utalja a Wal-Martot es olyan dolgokat hisznek rola, amik nem teljesen igazak. Ezeket probalta ez a musor tisztazni sztem. Hiszen az a cel, hogy kulonbozo hiedelmekrol (amik nem igazak teljesen/egyaltalan) elmondjak, hogy hulyeseg. 5x01-ben pl. a koros/tomeges elhizas volt a tema.

De kivancsi vagyok a te velemenyedre is. :)

Ja es nem vagyok Wal-Mart fan, csak egy kicsit tulzas amiket sokan allitanak rola sztem. Nem csak rossz oldala van, sot...
süti beállítások módosítása